Espai ETC

Els joves d’Escena Comunitària presenten la seva obra final a l’ETC

Escena comunitària és un projecte d’educació per al desenvolupament que dona resposta  a una necessitat ciutadana, vinculant una gran diversitat de joves de la ciutat en una activitat socioeducativa que utilitza el teatre  com a eina de transformació social.

Enguany, el  projecte s’ha portat a terme setmanalment durant tot el curs escolar  a la sala negra de l’ETC de Vic i ara és el moment de mostrar el treball final en una obra de teatre titulada S.O.S. (SAVE OUR SOULS), que posa sobre la taula molts dels reptes que han de fer front els joves en la societat actual.  L’obra tindrà lloc el dissabte 14 de maig a les vuit del vespre al  renovat Espai de Teatre i Cinema (ETC)  de Vic i l’entrada serà  gratuïta i oberta a tothom.

Aquest és un projecte transversal treballat conjuntament des la regidoria de joves i la de cooperació, ja que per una banda és l’equip de medi obert qui inicialment va detectar les  necessitats i inquietuds dels joves del carrer que han participat  en el projecte,  i per l’altra, des del Pla d’educació per al desenvolupament s’hi ha donat forma,  creant aquest espai de relació on els i les joves han pogut desenvolupar les seves habilitats i socialitzar-se a través del teatre.

 El projecte de fet, fa servir  el teatre com una eina de transformació social amb molt potencial, ja que l’espai escènic permet que els i les joves puguin expressar en llibertat les seves pors, inquietuds i preocupacions que els genera l’entorn més proper  per després poder treballar  la reflexió i la resolució de conflictes socials i els reptes més globals.

El treball d’escena Comunitària es planteja des d’una perspectiva d’educació transformada i d’interculturalitat crítica, ja que  en tot moment ha tingut en compte la promoció de la lluita antiracista i  l’eradicació dels estereotips i perjudicis que impedeixen l’establiment de relacions equitatives,  per així poder  impulsar  canvis reals a la nostra ciutat i a la nostra societat.

A més el fet que el projecte hagi tingut lloc a  l’ETC de Vic no és casual, ja que l’espai ha acollit el projecte en la seva vessant més social,  posant en valor també  la   funció comunitària i cohesionadora que ofereix aquest  equipament cultural de la ciutat,  a banda és clar, de la seva vessant més cultural i de creació local. Les diferents sessions d’escena Comunitària han estat dinamitzades per Montse Vilà i Cai Godayol de Teatrat els quals els avala una llarga experiència en  projectes de cohesió i de transformació social, a part d’una gran empatia cap al col·lectiu més jove.  El projecte s’ha portat a terme en el marc del Pla d’educació per a la ciutadania global que rep  el suport econòmic  de la Diputació de Barcelona.